Sağlık Üzerine

SAĞLIK MODÜLÜ

Yaşam Süresi  veya Yaşlılık Süresi Ne Kadar?

Sorunun cevabı allah bilir olmayacak, yaşlanmak sadece bazı kişilerin kavuşabildikleri bir ayrıcalık da değil. Hastalık, sakatlık veya genç yaşta bir ölüm durumu oluşmaz ise veya ailenizde nesilden nesile aktarılan özel bir sağlık problemi de yoksa tahmin ettiğinizden daha uzun bir yaşam süreceğimizi düşünebilirsiniz.

Yaşam süresi üzerine yapılan araştırmalar veya demografinin ( nüfusun ) özellikleri araştıranlar, yaşam süresinin, yaşa ( yani doğum yılına ), cinsiyete ( kadın ve erkek ), yaşadığınız çevrenin özelliklerine, yaşam biçiminize, beslenme alışkanlıklarınıza ve nihayet ailesel-kalıtımsal özelliklere bağlı olduğunu söyleyeceklerdir.

Bir başka demografik özellik ise toplumlarda yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının giderek arttığı yönündedir.

Kuzey Amerika'da 1990 yılı itibariyle 60+ ( üzeri ) kuşağın toplam nüfus içindeki oranı %16.6 iken, 2030 geldiğinde %25.4' yükselmesi bekleniyor. Japonya'da 1990 da bu oran %17.4 iken, 2030'da %35'e yükseleceği tahmin ediliyor. Asya ve Latin Amerika ülkelerinde ise bu oran 1990'da %7.2'den, 2030'da % 16'ya yükselecektir. Türkiye ve Almanya'yı mukayese edersek 2040'da yaşlı kişilerin toplam nüfusa oranı Almanya'da %35'e ve Türkiye’de %25'e ulaşacaktır (1)

Mortalite: Ölme veya hayatta kalma olasılığını, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak gösteren ve ülke bazında yapılan bir istatistiki tablodur. Bu tabloya bakarak içinde bulunduğunuz yaşda ölme veya hayatta kalma olasılığınızı bulabilirsiniz. Bu tip istatistiki tablolar bir ülkedeki ölme oranlarına, yaşlarına ve sebeplerine göre oluşturulmaktadır. Tabiki bu tabloları Hayat Sigortası şirketleri daha çok oluşturmakta ve kullanmaktadır.

Bu tablolardan yola çıkarak Türkiye’de ortalama yaşam süresinin kadınlarda 73-75 ve erkeklerde 71-73 olduğunu söyleyebiliriz.

Yine aynı tablodan yola çıkarak kişilerin doğum yılları 10 yıl gençleştikçe yaşam sürelerinin ortalama olarak 2 yıl arttığını da söyleyebiliriz.

Özet olarak 1940 doğumlu kadınlar ortalama 74-76 yaşıyorlarsa, 1950 doğumlular ortalama 76-78, 1960 doğumlular 78-80, 1970 doğumlular 80-82, 1980 doğumlular 82-84, 1990 doğumlular 84-86, 2000 doğumlular 86-88 ve 2010 doğumlular 88-90  yaş ortalama ile yaşayacaklardır.

Bu arada önümüzdeki 40 yılda Türk insanının ortalama yaşam süresinde bir miktar daha Avrupa veya Kuzey Amerika ülkelerini yaklaşacak, 1980 doğumlular için +3 ve 1990 doğumlular için +4 ortama yaşam süresine ilave olacaktır diyebiliriz.

Yeniden hesaplamalar yapacak olursam, 1980 doğumlu bir kadın 82-84 ortalama fakat +3 yıl ile 85-87 ortalama ile yaşayacaktır. 1970 doğumlu erkek 77-78 ortalama fakat +2 ile 79-80 ortalama ile yaşayacaktır.

Şimdi sizden ricam lütfen kendiniz için yukarıdaki üç paragraftan yola çıkarak ortalama yaşam sürenizi hesaplayınız:)))

Hesapladınız mı?


Şimdi bulduğunuz rakama aşağıdaki rakamları ekleyin veya çıkarın.

A-Hayata pozitif bakıyorsanız, yani bardağın dolu tarafını görüyorsanız, neşeli ve keyifli bir hayat sürüyorsanız ortalamanıza +2 yıl daha ekleyin.

B-Sigara kullanıyorsanız -2 yıl çıkarın.

C-Düzenli spor yapıyorsanız, açık havada haftada en az 3 kere 1 saat hızlı tempoda yürüyebiliyorsanız +3 yıl ekleyin.

D-Düzenli ve yüksek oranlı alkol kullanıyorsanız -3 yıl çıkarın. ( günde 1 kadeh kırmızı şarabın ideal olduğunu söylerler)

E-Ailenizde kalp ve damar hastalıkları, kanser, MS benzeri tehlikeli hastalıklar varsa bunların ortaya çıkmaması için veya bunlara karşın yaşayabilmek için bir düşünceniz, stratejiniz veya fikriniz olmalı. Aile kökenleriniz yaşam süreniz üzerinde çok çok etkili olacak, lütfen ailede cinsiyetinize bağlı olarak büyüklerinizin yaşam süreleriniz ve ölüm nedenlerini de göz önüne alınız. ( kadınlar ailedeki yaşı büyük ve kan bağı olan diğer kadınlara, erkekler ailede yaşı büyük ve kan bağı olan diğer erkeklere bakmalı )

Tüm bu hesaplamaları neden yaptık?

1-Birgün gerçekten hepimiz emekli olacağız, eğer ortalama olarak ne kadar yaşayacağımızı bilirsek veya ölçebilirsek ona göre geleceğimizi daha gerçekçi bir şekilde planlayabiliriz. Bu sebeple hep birlikte ortalama yaşam süremizi tahmin etmeye çalıştık. Evet birçok sağlık problemi ve hayat riskimiz var ama unutmayınız tüm bunlara karşın ortalama yaşam süresi uzamaktadır.

Birikim, Sağlık ve Hayat planımızı yaparken bu süreye dikkat edeceğiz. 78 yaş ortalama yaşam süresi olan bir kişinin gelecek beklenti ve planları ile 88 ortalama yaşam süresi olan bir kişinin beklentileri aynı olmayacaktır.

2-Bu noktada ikinci hedefimizin de sadece uzun yaşamak veya yaşam süresini ölçmek değil, yaşarken yaşam kalitesinin de yüksek olmasını, yani yaşlılık ve yaşlılık bakımı ile ilgili problemleri de düşünmek bunlara da çözüm üretmektir.

Eskiler daha uzun yaşamıyordu, daha sağlıklı ve doğal beslendikleri için sağlık problemleri daha az oluyordu ve biz onlara bu sebeple 'eski toprak' diyorduk.

Hadi kalın sağlıcakla, artık ortalama ne kadar yaşayacağınızı biliyorsunuz?

Sağlıklı ve keyifli uzun bir yaşam dilerim.

Erman Dinçel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Roloff, J. 1996. 'Alternde Gesellschaft in Deutchland. Eine bevölkerungsstatistissche Analyse' in Aus Politik und Zeitgesschichte 35: 3-11 / Tufan İsmail 2006, Antalya  ' Yaşlılıkta Bakıma Muhtaçlık ve Yeni Bir Bakım Kültürü, Gero Yay Yayınları.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder