25 Temmuz 2021 Pazar

Varlık Yönetimi Şirketleri İçin Yeni Faaliyet Yönetmeliği

Yeni Varlık Yönetimi Şirketleri Yönetmeliği 14 Temmuz 2021 de Resmi Gazete de yayımlanmış.

(https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210714-2.htm ) 

Denetim ve değerleme şirketleri konuyu değerlendirmişlerdir.


İlgili yönetmeliğin eskisi de var ve yürürlükten kalmış, yeni ile eskinin arasındaki farkı bulmak daha kolay olmalı, eski yönetmelikte bankaların varlık yönetim şirketlerine devredeki kredilerin donuk kredi olması şartı mevcuttu kısaca bankaların tahsil edemedikleri ve karşılık ayırdıkları krediler bunlar. Bu tahsili zorlaşmış kredileri oldukça indirim yaparak alıyor varlık yönetim şirketlerin mesela alacağın %5-10 u kadar diyelim ve ayrıca her kurumun değerlemesi de farklı olduğunun altını çizelim.


Yeni yönetmelik işte bu donuk kredi kavramını ortadan kaldırmış yani donuk, canlı ne kredi varsa devrede bilecekler ayrıca sadece alacak değil varlık yani şirket devri de yapabilecekler.


Bu değişikliklerin tümü ilgili yönetmeliğin 14. maddesinde  “faaliyet alanı”  tarifi ile belirlenmiş. 


Bu maddenin “a” alt seçeneğinde ise bu konu tarif detaylandırılarak açıklanmış ve açıklama şu şekilde  “kaynak kuruluşunun ( mesela banka) ana faaliyet konularından  doğan  alacakları( mesela krediler) ve diğer varlıkları devredilebilir” deniyor. Bu ifade ile mesela bankaların tüm alacakları ve varlıklarını varlık yönetim şirketlerine devredilir anlamın da çıkıyor. 


Daha önce var olan, donuk olan veya olmayan kredi kavramı ise sanırım uçmuş.


Bu kısıt-tarif doğru ise, 

1-Bankalar karşılık ayırmadan dahi istedikleri alacak ve varlığı devredebiliyor, 

2-Devir işleminizde bunu alan Varlık Yönetimi şirketi de tekrar başkanına devredebilir.(vay maşallah)

3-Banlalarda sorunlu kredi karşılık ayırma modeli de tam çalışmıyor olabilir ihtimali aklamgeliyor (sorunlu kredi yüzdürme galiba gerçek)

4-Bankalar yakında sermaye artırımı zorunda kalabilir,  bu durum kamu bankalarında olursa kaybedilen öz kaynağı yerine Hazine sermaye koyacaksa veya TVF bunun için borç alacaksa devamında bu konu 

5- Servet-varlık transfer ile varlığın veya alacağım el değiştirmesi riski yaratıyor demektir.  


Önemli....o zaman not alalım bir kenara; varlık Yönetimi şirketlerinin devraldığı banka alacakları ve varlıklarının tekrar başka kuruma devri ve varlık Yönetimi şirketinden varlıkların tekrar satışının yıllık ve son 5 yıllık süreç içinde denetlenmesi gerekecek. 


6-Aynı şekilde el değiştiren varlığın değerlemesi de denetlenmeli ve son olarak BDDK nın yayımladığı bu yönetmelik ile ilgili olarak da kendisine denetim yapılması gerekiyor.


Erman Dinçel

Eğitimci ve Ekonomist

25/Temmuz/2021-Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder