31 Mayıs 2020 Pazar

Yalan Dünya

Yalan Dünya

“2020 ilk çeyrek %4,5 ekonomi büyüdü daha ne istiyorsunuz, Kardeşim!” diyenlere cevabımız ne olmalı? İşte açıklıyorum lütfen dikkat ediniz. 

İstatistik yalan söyleme sanatı değildir. 
Bu yalanlara sarılanlar kendisini kandırırlar. 

TÜİK in açıkladığı istatistiklerden büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri var ama bugün büyüme rakamındaki felaketi 11 yıl geriye gidip yazacağım.

Lütfen bir kenara not alınız bu bilgiyi lütfen paylaşınız. (Doğru ekonomi politikası nedir? Vatandaş bunu anlamalı, Ekonomist arkadaşlarım unutmamalı)

A-2009 da büyüme hesaplarında kullanılan baz yıl değiştirildi. Baz yılı değişerek kriz yaşanılan 2009 yılı baz yıl alındı. (Düşük büyüme oranı olduğu için)

Biliyorsunuz kriz yıllarında büyüme oranı küçüldüğü için yani negatif olduğu için, bu yılı baz almak sonraki yıllarda ufak bir iyileşme dahi büyüme oranının daha iyi çıkmasını sağlar. (Sineğin yağını çıkarıyor)

Örnek; diyelimki 2000 yılı baz yıl ve o yıl büyüme oranı %5 ve GSMH da 525 milyar dolar, yani 1999 da 500 milyar dolarmış ve 2000 de 525 milyar dolar olmuş. 2001 yılı geldiğinde 525 den 550 ye çıksa bu büyüme %4,75 olur. Fakat 2000 yılı büyümedi düşük bir yıl olsa mesela %1 büyümüş ve ekonomi 510 milyar dolara ulaşmış olsa ve 2001 de de 535 milyar dolara (standart 25 milyar dolar artışla) büyüme %4,90 çıkar. Bu rakam oynama İle büyümeyi yüksek çıkarma baz yıl değiştirme etkisidir.

B-2009 Kriz yılı dışında başka ortalama büyümeye yakın bir yıl seçilebilirdi ama seçilmedi neden?

C-Yeni hesaplama şekli değişince sabit fiyatlarla yıllık milli gelir rakamı büyütür, yukarıda bunu örnekledik.(hesaplama formülasyonunun Avrupa birliği hatta Almanya standartında olması lazım ki başka ülkeler ile mukayeseyi tam doğru yapalım)

D-Tam bir yıl önceki çeyreğe bakarak hesaplama yöntemi ise bir başka oyundur. 

2019 1. Çeyrek ile 2020 birinci çeyrek Birinci çeyrek mukayesesi. Örnek alınan yıl, bir önceki aynı dönemde büyüme rakamları, yani 2019 ilk üç aylık büyüme oranı negatif olunca bu rakama göre 2020 yılı ilk üç ayı negatif bile olsa önceki yıldan daha düşük bir rakam büyüme rakamını pozitif çıkarır. 

E-Çeyrek dönemlere ilişkin veriler hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Kısaca 3 aylık GSMH hesaplama verisi elimizde mukayese edebilmek için yok(açıklanmıyor). GSMH hesabının 3 hesap yönetimi var aynı sonucu veren fakat rakamlar bilinmiyorki sapma noktasını görelim. ( şeffaflık yok ve bu güveni de bitiriyor)

F-Son olarak yeni hesaplama yöntemi ile geçmiş uzun bir döneme yönelik revize hesaplamalar olmadığından geçmiş yıllar ile doğru karşılaştırma yapılamaz. 

Başka bir ifade ile TUİK şunu yapsa; eski hesaplama ile büyüme oranı şuydu, yeni hesaplama ile şudur dese aradaki farkın nereden kaynaklandığı konusunda tartışmalara son verebilirdi ama beklemeyin yapmayacak. 

İstatistik okuyanlar bilirler ülkede hesap yöntemi değişirse geriye dönük rakam revizyonu yapılmalı ki gerçek büyümeyi ölçelim. Demekki neymiş? gerçek büyüme rakamını bilmiyormuşuz.

G- Size bir süprizim var 🙂 Örneğin, 2020 yılı ilk çeyrek dönemi %4.5 büyüme sağladı deniliyor! Ya...

Ancak Cumhurbaşkanlığı internet sayfasına bakarsanız; "mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH büyüme oranı yılın ilk çeyreğinde %0,6 olarak gerçekleşmiştir". ibaresi bulunmaktadır. (Binde altı)

Dolayısıyla bizim gerçek büyüme oranımız; 2009 yılı baz alınarak ve 2019 ilk çeyrek rakamlarına göre 0.9 oranında GSYH artışı olmuş.(Merak etmeyin şimdi oturup 2019 ilk çeyrek büyüme neydi? Hesabı yapmayacağım)

Yalan Dünya, Lütfen bu bilgiyi unutmayınız Selam ve sevgilerimle, 
Erman Dinçel/ 31 Mayıs 2020 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder