19 Nisan 2019 Cuma

Kıdem Tazminatı Projesi Hakkında Yazdım

KIDEM TAZMİNATI PROJESİ HAKKINDA
Kıdem tazminatı fonu kurulmasına ve firmalarda biriken kıdem tazminatlarının bu fona aktarılmasına ve hatta fona aktarılan bu paraların kişiler tarafından nasıl hak edileceğine dair çalışmalar yapılmış.
Hatta bu fonun BES ile birleştirilmesi veya en azından BES tipi yatırım fonlu olması konusunda çalışmalar da yapılmış.

Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin yapılmasını;
1-İşverenler ve işveren temsilcileri istemiyor,
2-İşçi ve işçi temsilcileri istemiyor,
3-Hükümet istiyor ve buradan kamu finansmanı için kaynak bulacağını düşünüyor hem de 1 yılda 100 milyar TL
4-Muhalefet partileri ise bu konuda fikir beyan etmiyorlar çünkü buna sanırım sıra gelmiyor veya gereksiz buluyorlar.

Tüm taraflar için acı gerçek ise şu şekilde:
1-Kanun var, düzenleme var ama böyle bir birikim şirketlerde yok, üzgünüz sanki para varmış gibi hayallere kimse kapılmasın.

2-İşverenler ve işveren temsilcileri paranın olmadığını itiraf edecek durumda değiller.
Çok az şirkette bu fon kenara ayrılmış bir kaynak olarak duruyor, onları da toplasan 100 milyar TL asla etmez.

3-İşçi ve işçi temsilcileri “haklarımızı vermeyiz fonumuzu kullandırmayız” diyorlar, heralde şaka yapıyorsunuz değil mi?
Bu paranın olmadığını herkesten önce siz biliyorsunuz.
İflas eden ve konkordato ilan eden işveren dışındaki işverenler para ayırmamış olsalar dahi işçi kıdem tazminatını hak ettiğinde ödemeyi bir şekilde yapıyorlar bu da yaşanan gerçektir.
Evet bu açıdan hakkınızı kaybetmek istemediğinizi anlıyorum, haklısınız da ama çözüm önerilerimize bunu net biçimde eklemelisiniz.

4-Sosyal güvenlik UZMANI geçinen arkadaşlar neden para varmış da sanki bir yere kaçırılacakmış gibi sapkınlık yapıyorsunuz anlamıyorum.

5-Sayın bürokratlar, vergi borcu ve SGK prim borcu olan binlerce firma varken, böyle bir ekonomik kriz ortamında bu firmaların kuruş ayırılmış varlıkları olmadığını bilerek neden kendinize ve hüküme yanlış bilgi veriyorsunuz?
Neden BES gibi başarıya ulaşmış 90 milyar TL biriktirmiş 9 milyon insanın güvenini sarsıp, ülke insanı üzerinde korku ve gelecek ile ilgili sistem kuşkusu yaratıyorsunuz.

6-Sayın siyasiler 2019 un ilk 3 ayında verilen bütçe açığı ne kadar? 45 milyar TL mi? 2018 tüm yıl verilen bütçe açığı 60 milyar TL mi?
Neden ülkenin bütçesini 3 ayda har vurup harman savurdunuz? Bu sebeple ve panikle kaynak arayışı içindeyseniz vazgeçin. Burası sosyal güvenlik ile ilgili alan parasal ve siyasi işleri bu alandan uzak tutun.

7- Başkanlık sistemi geldi diye, çalışanların hakkı olan ve iyi kötü çalışan kıdem tazminatı kanunu ortadan kaldırmayı hedefliyorsa bu bir hak gaspı olur, haberiniz olsun çok ayıp olacak çalışan milyonlarca insana.

Yapılmasını tavsiye etmiyorum;
1-İşverenler paranın olmadığını itiraf etmeli
2-işçiler ve temsilcileri paranın olmadığını kabul ederek gerçekçi davranmalı.
3-Bürokratlar siyasilere yalan yanlış ve hatta hak gaspına neden olacak projeler yaptırmayın, teklif etmeyin
4-Sosyal güvenlik uzmanları, olmayan bir para için fon ve BES e çamur atmaktan vazgeçin.
5-Ekonomi Yönetimine de yukarıda sorduğum soruların aynısını kendilerine proje getiren bürokratlara sormalarını dilerim.
6-Devlet bankalarına yeni 28 milyar TL sermaye ekleyeceğim diye, BES fonlarının mevzuatını değiştirerek, çıkaracağınız yeni menkul kıymeti BES fonlarından borç verme hesapsızlığını da yapmayın.
Devlet bankalarının görev zararını ödediğimiz vergilerden finanse etmek iyi ve hoş bir uygulama değil sadece günü kurtarıyor.

Bilgilerinize ve ilginize sunarım,

R.Erman Dinçel
İstanbul, 19 Nisan 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder