23 Ocak 2015 Cuma

Bireysel Emeklilik Sisteminde Yenilikler Geliyor


Bireysel Emeklilik Sisteminde ( BES ) Yenilik Zamanı Geldi

Son 1-2 aydır zaman zaman basında yer alan haberler de Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili birçok yenilikten bahsedildi ve nihayet haber yapanların meşreplerine göre veya bilgi düzeylerine göre medya da doğru ya da uydurma haberlere veya özellikle bilgisizlik den kaynaklanan anormal haberlere de rastlandı.

Bugün bu kısa yazımda net biçimde yapılması planlanan düzenlemeler, yenilikler ve nihayet görüşler hakkında bilgi bilgi paylaşmak istiyorum.

22 Ocak tarihinde Hazine Müsteşarlığında önemli bir toplantı yapıldı ve bu toplantıya Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Genel Müdürleri katıldı. Sektör temsilcileri beklenen değişiklikler yönünde görüşlerini belirttiler ve sanırım sektörden alınan bu görüşler bugün yarın değerlendirilecek ve bu çerçevede gerekli yönetmelik değişikliği önümüzdeki günlerde yapılacak.

Bu noktada bir kanun değişikliği olmayacağını daha önceki yazımızda da belirtmiştim ama daha net davranabilmek için şimdi beklenen olası değişiklikleri yazacağım, daha sonra da, değişiklik olmayan durumları ve dedikodu haberciliği olanları belirteceğim. Değişiklikler yönetmelikle yapılacak.

1-Kesintiler azaltılıyor ve basitleştiriliyor, diğer bir ifade ile üç farklı kesinti tipi yerine belki 1 adet ama toplamda daha düşük kesintiye geçilmesi ve Avrupa Birliği kesinti seviyesine inilmesi hedefleniyor. (Avrupa Birliği neden burada bir kriter onu anlamakta zorlanıyorum)

2-İş hayatına yeni başlayanlara başlangıç anında zorunlu işveren katkılı BES şartı getirilebilir ama kişi devam etmek isterse devam edebileceği bir model düşülüyor. ( devam zorunluluğu olmayan )

3-Devletin kişiler için sağladığı %25 katkı devam edecek, artık bunun ile ilgili dedikodu haber yapmayı bırakın, seviyesiz haber yapmaktan, dedikodu yazıp habermiş gibi yapmaktan vazgeçin. Bu konudaki bir değişiklik kanun değişimi gerekir ki böyle bir plan dahi yok, bu dedikoduya gerek de yok çünkü BES büyüme hızı beklenen gibi gidiyor.

4-Kıdem tazminatı'nın BES'e aktarımı konusu gündemde değil ve şuanda bu konuda bir adım atılmayacak çünkü, taraflar ( Çalışanlar, Sendikalar, İşverenler ve Hükümet ) aralarında anlaşamıyorlar henüz bir mutabakat yok.

Yukarıda yazılanlar beklenen ana değişiklikler ama 19 Emeklilik şirketinin görüşleri de dikkate alınıp BES'in giriş ve çıkışıyla ilgili bir takıp ek düzenlemeler de gündeme gelebilecek,  bu konuda ise katılımcılar adına tamamen kolaylaştırıcı bir tavır izleneceğinden hiç bir kuşkum bulunmuyor.

Bireysel Emeklilik Sektörünün Eğitim ve Danışmanlık faaliyetleri kapsamında faaliyet gösteren Detay Eğitim olarak ( Erman Dinçel ve Nuray Filiz ) bizler de dün konu hakkındaki görüşlerimizi Hazine yetkilileri nezdinde ifade etme ve görüş alışverişi fırsatı bulduk.

Bu görüş paylaşımında iki konuda farklı görüşümüzü ve çözüm önerimizi Hazineye sunduk :)

Yenilikçilik, değişim iyileştirme kelimelerini ingilizce kökenli İNOVASYON kelimesi ile ifade ediliyorsa, Erman'dan ve Nuray'dan Türkiye'ye iki inovasyon yani hediye var :)

1-BES'de işverenlerin yaptığı ödemelerin kurumlar vergisi matrahı yerine KDV'den doğrudan mahsup edilmesi ( matrahtan değil ) ......anlamı sürekli KDV borcu ile yaşayan tüm özel sektöre bir nefes ve karşılığında çalışanlara BES yapılması durumu. Özel sektör için kurumlar vergisi matrah indirimi yerine, doğrudan ve net KDV'den mahsuplaşma yolu ile indirim teklif ettiğimiz.

BES satışlarını çok artacağı tahmin ettiğimiz bu indirim sistemi ile sanırım yaptırmayan firma-KOBİ kalmayacak. BES'in bu sayede çok çok büyüyecek olması Devletin borçlanma mekanizmasını çok olumlu etkileyecektir. Bu adım atılabilirse KOBİ'ler dahil tahsilat problemi olan tüm özel sektörlerde ve yüksek vergi den sırtında kambur oluşmuş olanlar dahil tüm firmalarda çok büyük ve pozitif bir adım ve rahatlama yaratacağını belirtmek isterim.

( Tebrikler Nuray, bu öneri Nuray Filiz'in inovasyonu olup kendisine teşekkürlerimi buradan da ilettim )

2-BES'e çalışma hayatına yeni başlayacak olanlara ilk anda zorunlu yapılacak işveren katkılı BES'de mutlaka bu genç kişilere özel bir bilgilendirme çalışması yapılması ( emeklilik şirketinden ve işverenden bağımsız doğrudan Hazineden emeklilik şirketleri kanalı ile ) ve hem birikim kavramı hem de yatırım alanı yani emeklilik fonları tercihlerinin bilinçli yapılmasının sağlanması mecburiyetini talep ettim. ( Erman Dinçel inovasyonu ). Bu şekilde yeni çalışma hayatına katılan ve BES yaptıran kişilere BES yaptırılmasının önemi işveren tarafından değil,  Devlet tarafından doğrudan anlatılsın istedim.

Görüşlerin ne şekilde karşılık bulacağını bilemem ama Hazine'nin bu konuda çok ama çok yapıcı olduğunu ve çalışan veya katılımcı lehine adımlar attığını, paylaşımcı, görüşlere değer veren bir tarzı ve değerli bir duruşunun olduğunu belirtmeliyim.

Değişikliklerin BES sektörüne hayırlı olmasını dilerim, tabiki sektör ile ilgili beklentilerimiz ve öngörülerimiz var ama şimdilik söylenebilecek tek paylaşımım yukarıdaki değişiklikler yapılabilirse, 2-5 yıl sonra bu sektör farklı bir noktada olacağıdır.

Durum tespiti; BES'in 11. yılındayız, ilk 9 yıl 3 milyon kişi ve yönetilen para büyüklüğü 21 milyar TL iken, 11.yılda 5 milyon kişi 35 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Devletin %25 teşviği ile BES in büyüme ve kişilerin katılım hızı çok arttı.

Kurumların ( firmaların ) yukarıdaki vergi teşviği ile katılımları da sağlanırsa ( motive edilirse ) kişi sayısının 15 milyona ve yönetilen para büyüklüğünün 200 milyar TL'ye ulaşması beklenir.

Buarada medyaya bir çift söz;

''BES'i gazeteciden öğrenecek değiliz, beni bırak halk da öğrenemiyor zaten, uydurma, yetersiz ve yanlı haber yapmaktan vazgeçin artık yeter ''

R.Erman Dinçel, 23 Ocak 2015, İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder