3 Aralık 2012 Pazartesi

2013'e doğru ekonominin kısa yorumu ( Bireysel Emeklilik Yatırımcısı )


2013'e Doğru Bireysel Emeklilik Yatırımımız


Kasım ayı enflasyon rakamları biraz önce açıklandı, yıllık TÜFE 6.37 ve ÜFE 3.60 oldu. Ekim ayı başında orta noktası %5 olan enflasyon hedefi daha yukarı çekilerek %7.4'e revize edilmişti. Kısacası bu yıla girerken açıklanan enflasyon hedefi bir miktar yukarı da gerçekleşerek işte tam bu sebeple de revize edildi zaten.

Dış Ticaret rakamlarına da bakılacak olursa, ihracattaki artış devam ediyor ve ithalattaki düşüşte devam ediyor. Sanırım yılı 220 Milyar dolar ithalat ve 150 Milyar dolar ihracat ile kapatacağız bu yılı. İthalattaki göreceli olarak az düşüş olumlu, fakat ihracattaki artış kıymetli maden ihracatına dayanıyor ki hepimiz bunun İran'a ödenen doğal gaz veya petrol bedeli için yapılan ihracat olduğunu biliyoruz.

Cari Açık seviyemiz hala 60-65 Milyar dolar aralığında ve sanırım 'Cari Açık' hesaplama yöntemini değiştirme gibi oldukça etik bir tavır içindeyiz. (*)

IMKB çıkışına devam ediyor, beklentiler olumluluğunu koruyor, Suriye ile savaş veya bizim asker gönderme riskimiz giderek azalıyor, biraz evvel Arap Birliği Genel Sekreteri Esad rejiminin devrilmesinin an meselesi olduğunu açıkladı. Bu durum da Suriye de rejim top yekûn değişebilir ise biz bundan minimum etkileniriz ama parçalanma gibi bir durum olursa yeniden aynı risk ortamına geri döneriz. Zor bir durum ama artık çözümü savaş olasılığı dışında daha aklıselim ile olacak gibi duruyor.

Filistin sorunu için şimdilik bulunan geçici çözüm bile iyi sonuç Filistin BM'de gözlemci ülke statüsünü kazandı, umarım en azından bu konum bir süre korunur.

Bu kadar olumlu yorumdan sonra demokrasi, insan hakları, hukuk, şiddet ve kendini ifade edebilme ( ifade özgürlüğü ), farklı görüşlere ve fikirlere tahammül etme,  gelir dağılımı bozukluğu, konularında gelişmemeye devam ettiğimizi sanırım söylemeye gerek yok. Birbirimize karşı hoşgörüyü ve saygı ise kaybetmek üzereyiz. Sürekli azarlanmaktan, sürekli talimat verilmesinden, sürekli değişen gereksiz gündemden, dizi film izler gibi gündem izleyen, fikrini artık ifade etmeyen ezik bir topluma doğru gidiyoruz galiba, tüm bunları son 40 yıl için söylesem abartmamış olurum.

Sosyal Devlet kavramında ise gelişmeler olumlu, Genel Sağlık Sigortası Yasası ve uygulamaları, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi, BES ve sigorta konusunda sağlanan teşvikler çok çok olumlu.

BES'de aksiyon planımı yarın sabah itibariyle değiştiriyor ve Likit Fon'dan çıkarak Esnek Fona geçiyorum ( dengeli yatırımcı için ) ve risk alabilenler için doğrudan Hisse Fona yönlenelim diyorum, borsa endeksimiz önümüzdeki 3 haftada %5 ile %10 arasında rahatlıkla yapabilecekmiş gibi duruyor. Hayırlı olsun.... 2013 Mart başına kadar kim tutar seni beee IMKB koş bakalım:))

Siyasi gündemi ekonomik riskler açısından izlemeye, ekonomik verilerimizi ise bulunduğumuz bölgeye göre yorumlamaya devam edelim. Gözünüz 'Yarına Övgü' de, eliniz el freninde ( Likit Fon'da ) olsun.

Bundan sonraki yazım bir-iki gün içinde BES ve Sigortacılık da 2013'deki değişimlerin tümünü tekrar ele almak olacak, bu ay içinde iki tane de konuk yazar dostumuz, emekliliğin planlanması konusunda ama kendi uzmanlık alanlarındaki yazılarıyla bu blog'a renk katacaklar.

Kalınız sağlıcakla,

Erman Dinçel
İstanbul, 3 Aralık 2012

Geleceği Planlayın ‘ Yarına Övgü ‘ ye KatılınFacebook : http://www.facebook.com/groups/yarinaovgu/Twitter                        : https://twitter.com/YarinaOvguBlogSpot              : http://yarinaovgu.blogspot.com

(*) İthalat, İhracat, Cari Açık, Enflasyon konularında temel bilgileri daha önceki blog yazılarımda bulabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder