29 Mayıs 2012 Salı

Sağlıklı Yaşlanmak ve Engellilik ( en sevimli konu )

YAŞAM MODÜLÜ - SAĞLIK MODÜLÜ

Yaşlanmak konusu çok sevimli bir konu farkındayım, çoğu kişinin gençleşmeye çalıştığı, anti-aging fırtınasının estiği şu günlerde, botoks mu yaptırsam, mezoterapi mi diye düşünürken, formda kalmak için diyet ve spor yaparken, vah vah saçıma ak düştü, hatta saçlarım da dökülüyor, hatta saçımın boyası geldi derken, güzellik merkezlerinin en önemli marifetinin en en en en yeni cihazı ithal edip, vyz cihazı bizde diye hava atarlarken, yeni bir sistemimiz var sizi 10 yıl daha gençleşecek, saçlarınız eski rengine bile dönecek derken,  burnundan estetik olmuş arkadaşınız burun kemiğim eğriydi rahat nefes almıyordum onun için ameliyat oldum derken ve sizde bunu yerken,  ben daha gencim, gencim işte, yaşlanmıyorum, sana 'sen gençsin diyenleri' en yakın dostum ilan ederken daha bu sabah yeni tanıştığım bir dost bana 40'dasın ancak derken, ben yazacağım bu yaşlanma yazısını malesef.


Picasso Yaşlı Gitarcı
 Bu yazıda yaşlanma aşamaları ve yaşlılık problemlerinin üzerinde azıcık duracağız, yıllar yaşlılık getirecek önceden düşünmüş olmak için:)) ...   Kısa bir yazı yaşlılığın sadece tarifi var.

Dünya sağlık örgütünün yeni ilan ettiğin yaşama-yaşlanma kriterlerine göre,

Orta yaş grubu ( 45-64) olarak gösterilmektedir.

Erken yaşlılık ( 65-74), ALTIN YAŞLILIK dönemi, bu yaşdaki kişiler günlük işlerini kendileri görebilen, bağımsız yaşayabilen durumdadır.

Orta yaşlılık ( 75-84 ),  GÜMÜŞ YAŞLILIK dönemi, bu yaşlarda kişi hala günlük işlerinde bağımsız olmasına ragmen, günlük rutin yaşam dışında hayata dair kısımda bir takım bağımlılıklar ortaya çıkmış olabilir.

İleri Yaşlılık ( 85 ve ötesi ) BRONZ YAŞLILIK dönemi, bu dönemdeki kişi artık günlük ve hayata dair işlerinde tamamen bağımlıdır.

Ortalama yaşam süresi uzadıkça, giderek yalnızlaşan insanlar bir de üstelik yaşlanmaktadırlar da, bu durumda insanların büyük çoğunluğu ölmekten daha çok yaşlanmaktan korkmakta ve hatta bunun fobisini yaşamaktadır. Çünkü sosyal hayatta ve toplumda yaşlanmak çoğu zaman zayıflık ve muhtaçlık olarak yorumlanmaktadır.

Yukarıdaki sınıflamaya baktığınızda yaş ilerledikçe bağımsızlığın azaldığını yani bağımlılığın arttığını söylesek, bak birden içim sıkıldı şimdi, bu problemi de düşünmek zorundayım.

Öyleyse şimdilik bağımlılık ve muhtaçlığı tarif etmeliyim, müsadenizle konu giderek sevimli hale geliyor ama üzülmeyin bir gün mutlaka hepimiz karşıyakaya geçegeğiz:((

Bu arada söyleyelim bir kişi doğmundan itibaren yaşlanmaya başlarmış  ve  bu yaşlanma durumu ölüm ile sonaerermiş..... düşünen birisi öyle demiş.

Yardıma Muhtaçlık ve Bakıma Muhtaçlık kavramları,

Engelli olmak; ' doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık ve kaza sonucunda, bedensel, sinirsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş ( kısmi maluliyet ) normal yaşamın gereklerine uyamayan kişiler ' olarak tanımlanıyor.

WHO'nun 2001 yılındaki yeni yaptığı tanımlamaya göre engelli demek;

1-Organik hasarı olanlar-Fiziksel Engelli
2-Fonksiyonel kısıtı olanlar-Fonksiyonel Engelli
3-Dezavantajlar-Sosyal Engelli

Tanımlamalar yapılırken, yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için beden yapısı farkı, etkinlik kaybı ve katılım kaybı tipinde tanımlamalara geçilmişitir. Burada engel olarak tanımlanan bazı başlıklar ise aslında toplumun algılama biçimlerinden kaynaklanabilir ve 'engelli' kavramı konuşulurken dikkatli davranmak gerekiyor.

Her engelli durumu bakıma ve yardıma muhtaçlık yaratmaz ama engelli olmak veya kronik hastalıklar, bakım ve yardıma muhtaçlık riskini artırır.

Yardıma muhtaçlık; günlük yaşamda yapılması gereken rutin işleri yapamamak olarak tanımlanır. Yardım olmadan yaşayamaz ve kayıplar artar, beden fonksiyonlarında meydana gelen kayıplar üzerine eklenirse bunun sonucu bu kişiler bakıma da muhtaç ve engelli olarak tanımlamaya başlarız.

Yaşlılıkta engelli rakamları; Türkiye'de 60-69 yaş grubunun %37'si, engelli,  70+ kuşağının bu oran %44'e yükselmektedir. ( SGK kayıtlarında ve SGK'nın sağlık riskleri başlığı altında incelenmiş )

Genç yaşlarda belirlemem gereken hedefler ile yaşlılık problemleri olan, engellilik, yardım ve bakım muhtaçlığı konuların da neler yapabilirim?

En basitinden orta yaşlarda yapacağınız bazı basit ama önemli yaşam tarzı ve sağlığınız ile ilgili değişiklikleri ile daha kaliteli bir yaşlılık zamanı hedeflenebilir.

Mümkün olan en genç ve dinç kalma çabaları; ( .....süz yaşamlar ), aşırı yağsız, doymamış kalitesiz yağsız, sigarasız, aşırı alkolsüz, aşırı güneş ışıksız, yüksek tansiyonsuz, kollestrolsüz, şekersiz, tatlısız ve tuzsuz bir yaşam işte.

Uzak durulacak yaşamlar; stressiz, beslenme bozukluğu olmayan, hava kirliliği olmayan, iklimi yaşamı zorlaştırmayan, kimyasal maddelerden uzak, elektromanyatik alanlardan ( cep telefonu, adsl dalgası, yüksek gerilim ile çalışan cihazlar)  uzak, DNA sı değiştirilmiş ürünlerden uzak, GDO'lu ürünler ile beslenen hayvanların etini ve sütünü, yumurtasınından uzak.

Egzersizin, sporun önemli etkileri; Vücudun ve eklemlerin esnekliğinin artması, kas gücü ve dayanıklılığın artması, kalp ritminin düzenli olmasını sağlama, kemik gücünün korunması, denge ve duruşun düzgün olması, stresle daha kolay başa çıkma, ruhsal ve sosyal iyileşme, tansiyonda düzelme, yağlanmanın azalması, damar tıkanıklığı riskinde azaltma ortaya çıkaracak. Doktorunuza danışarak yaşınıza uygun bir diyet ve buna bağlı bir spor veya egzersiz tipi seçmeniz gerekir. Benim doktorum bu listeyi kontrol etti doğruymuş....

Başa dönüyorum, kendinizi ruhsal olarak iyi hissedekseniz, kilo kontrolü olacaksa, daha iyi bir görünüm kazanacaksanız ve sağlıklı görünecekseniz gerçek bir doktora, uzmanına danışmadan ( doktor diplomalı olanına, 'O....'  firmasının estetik uzmanına değil  ) yola çıkmayınız.

Fotoğraf Almanya dan Yaşlıların durumu daha iyimiş:))

' Kaş yapalım derken gözünüzün çıkmaması için '  galiba önce cep telefonundan, sonra elektrikli her türlü cihaz ve aletten yani elektro manyetik dalga yayan her türlü cihazdan ( THY anonsu gibi oldu ),  saçınızı, deriniz, vücudunuzu, kulağınız, yüzünüz, burnunuz, eliniz ve kolunuzu uzak tutunuz diyor uzmanlar. Her türlü radyo frekansı hücreleinizin yapısını bozar ve hücre mutasyonuna ( değişime-kansere ) zemin hazırlar  unutmayınız, yoksa gençleşeceğim derken engelli haline gelebilirsiniz diyor uzmanlar.

 Beslenme, kondisyon, yeşil beslenme ve keyif veren ilgi alanlarının olduğu, arkadaşların ve dostların eksik olmadığı,  engelsiz veya az engelli uzun bir yaşlılık diliyorum, tabiki zamanı gelenler için.

Bu yazıda amacım yaşlılık aşamalarını ve engelliliği tanımlamaktı.

Erman Dinçel






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder